De aanschaf van kippen               

           De aankoop van kippen is een belangrijke beslissing. Zomaar wat kippen kopen is onverstandig. Alhoewel een toompje rasloze kippen wel z’n charmes heeft, kun je je beter eerst afvragen waarom je kippen wilt gaan houden. Voor de eieren, als opsiering van de tuin, omdat je oog op een bepaalt fraai ras is gevallen of zelfs ter bestrijding van schadelijke insecten in de tuin. Kies als beginnend liefhebber uit de populaire rassen en kleuren die in Nederland voorkomen en denk aan het volgende:

      - Hoeveel ruimte heeft u in de tuin om een  hok en een ren te bouwen?

    Hiermee moet u rekening houden bij de keuze voor grote kippen of krielkippen.

    - Wilt u goede legkippen of meer opvallend gekleurde sierkippen of een

      combinatie van beide?

      - Houdt u van een echt Nederlands ras, een erfgoed van ons allemaal?

       - Wilt u rustige of levendige kippen?

      - Wilt u ook een haan bij uw kippen?

        U heeft uw keuze gemaakt, maar hoe nu verder? Koop nooit zomaar een paar kippen, maar vraag adressen van fokkers bij de pluimvee-verenigingen of speciaalclubs. Ga naar een aantal ervaren fokkers, bekijk de dieren en vraag advies. U koopt dan goede dieren met advies erbij en u kunt ook altijd terug komen.

Voeding

De voeding van de kip dient voor de groei en de ontwikkeling, en daarnaast voor de normale dagelijkse verrichtingen. Voor extra zaken, zoals bijvoorbeeld het leggen van eieren, heeft de kip meer voedingsstoffen nodig. Doordat er vanuit de "bio-industrie" werd aangedrongen op een zo goed mogelijk voer voor een betere leg, of een snellere groei van de kippen, heeft de wetenschap een zeer uitgebreide studie gemaakt van de voedselbehoeften van kippen. Hierdoor waren de voederfabrieken in staat een juist uitgebalanceerd voer voor kippen samen te stellen, zo dat men kan stellen dat nagenoeg alle voeders voor pluimvee, en zeker die van de gerenommeerde merken van een uitstekende kwaliteit zijn. We onderscheiden daarbij een aantal producten, namelijk: 

Legmeel, ook wel ochtendvoer of hoendermeel genoemd, dat bedoeld is voor legkippen. Omdat de kippen nogal met het meel knoeien heeft men hiervan kleine korrels geperst die onder de naam volledige legkorrel in de handel zijn. Het voordeel van legmeel is dat het kippen langer bezighoudt en daardoor ondeugden als veerpikken tegengaat.

Gemengd graan,  dat een vrij grof mengsel is, bedoeld als aanvullende voeding voor volwassen kippen. Dit is niet noodzakelijk als legmeel of de legkorrel volledig is. Men onderscheidt gemengd graan met hele of gebroken maïs.

Foktoomvoer,  dat we aan fokdieren verstrekken.

Opfokvoer,  dat in zowel zeer fijne als iets grotere mengsels in de handel is en bedoeld is voor opfokken van kuikens.

Kuikenzaad, dat een fijn mengsel van diverse zaden is voor de opgroeiende kuikens.

Houtskool of grof gemalen Norit ter voorkoming van maagdarmstoornissen.

Grit en kiezel, vaak gemengd met houtskool, is voor kippen onmisbaar. Hiermee wordt in de maag het voer (vooral het harde graan en maïs) vermalen.

Aan de loslopende kippen kunnen we zien dat ze graag allerlei jong groen opeten. Ze eten daarvan meestal behoorlijke hoeveelheden en het is aan te bevelen om kippen die niet vrij rond kunnen lopen regelmatig van groenvoer te voorzien. Dit zal hun gezondheid beslist ten goede komen, omdat het jonge groen ook tal van voedingszouten bevat. Gras dat we in de ren voeren moet tamelijk fris gesneden worden. Gedroogd of dor gras moeten we de kippen niet voeren aangezien dit kropziekte kan veroorzaken. Klaver is ook prima geschikt en verder lusten de kippen graag bladeren van paardebloem, bereklauw en vogelmier. Kroppen sla en koolplanten kunnen in hun geheel in de ren opgehangen worden. Het geeft ze wat afleiding en beweging. Groenvoer bevordert een goede spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de leg en de bevruchting.

Giftige groensoorten zijn onder andere: goudenregen, taxus, vingerhoedskruid, monnikskap en bilzekruid. Loslopende kippen zien we ook graag dierlijk voedsel eten in de vorm van regenwormen, insecten en kevers.

Water is voor kippen onmisbaar. Zeker bij droogvoeding in de vorm van legmeel of legkorrels is het belangrijk. Kippen moeten altijd over fris en schoon drinkwater kunnen beschikken. Vooral bij vorst zullen we de drinkbakken meermalen per dag moeten verversen. Of als je elektriciteit in het hok hebt zijn er drinkschotels waarin een verwarmingselement verwerkt is. Verder is er ook een drinkpotverwarmer, een rond plaatje dat je onder de drinkpot zet. Als je geen elektriciteit in het hok hebt kan het bevriezen van het water ook worden uitgesteld door wat suiker aan het water toe te voegen, 50 gram suiker per 1,5 liter water. Hierdoor voorkom je dat het water snel weer bevriest.

Wat de hoeveelheid voer per dag betreft kan als  vuistregel worden aandehouden dat volwassen kippen van middelzware rassen zo'n 60 gram meel per dag eten en daarnaast nog een handjevol (±60 gram) gemengd graan per kip. Voer de dieren juist zoveel gemengd graan als ze met graagte eten en doe dit ongeveer een uur voor de kippen op stok gaan. Legmeel of legkorrel moet altijd voor de kippen klaar staan.

Ziekten

Blauwe kammenziekte. Vooral in warme zomermaanden zien we dat een kip nauwelijks eet en veel drinkt. De kam wordt slap en verkleurt tot blauw. Dit is een soort vergiftiging waardoor ook spijsverteringsstoornissen optreden. Minstens een dag laten vasten, maar wel water geven. Zo nodig de dierenarts om hulp vragen.

Coccidiosis. Kuikens vanaf ongeveer drie weken oud kunnen hiermee besmet raken, maar het kan ook bij oudere kippen voorkomen. De kuikens eten traag, vermageren snel en hebben een wat bloederige diaree. Besmetting vindt vooral plaats bij onvoldoende hygiëne. Door het opfokvoer van kuikens is een anti-coccidiosismiddel gemengd. De dierenarts, maar ook een dierenspeciaalzaak, heeft een goed middel tegen coccidiosis.

                                                                                                                                  

Kalkpoten worden veroorzaakt door een schurftmijt die zich tussen de schubben van de poten nesteld. Ter voorkoming hiervan smeren we de poten van de kippen regelmatig in met slaolie.

Rode vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd en je kunt ze met het blote oog zien, houdt zich overdag schuil in spleten en gaten van het hok en 's nachts belagen ze de kippen en zuigen zich vol met bloed. Ook zijn in het hok te herkennen door een grijze aanslag. De omgeving behandelen is heel belangrijk. Ook kun je preventief te werk gaan door het hok te witkalken. Goede hygiëne, eventueel ondersteund door bestrijdingsmiddelen, is absoluut noodzakelijk.

Veerpikken is een ondeugd dat veroorzaakt wordt door verveling bij de kippen. Voldoende beweging en een goede afleiding, in de vorm van groenvoer, om langdurig aan te pikken kunnen dit voorkomen.

 

                      

Dit is een pagina van de site:

 Pluimvee- en Konijnenfok Vereniging te Uithuizermeeden

Laatst bijgewerkt: maart 2007

 Copyright © 2005-2016