De aanschaf van konijnen          

    Dit is een zeer belangrijk punt en min of meer ook een vertrouwenskwestie, vooral voor de beginneling. Deze doet verstandig daarvoor bij vertrouwde en ervaren fokkers, nog beter bij het bestuur van één of andere fokkersclub te rade te gaan. De eisen waaraan goede fokdieren moeten voldoen zijn in hoofdzaak de volgende:

                 •   Kerngezond en van goede afstamming

                 •   "onverwant"                                 

                 •   zonder grove fouten

 Belangrijk hierbij is dat we met dieren beginnen die in ieder geval uitblinken in type en lichaamsbouw, zoals voor het ras is voorgeschreven. Het is natuurlijk geen kunst om voor veel geld goede dieren aan te schaffen, maar dat is beslist niet nodig, want dat garandeert nog geen succes. Hoofdzaak is een gezonde onverwant dier  uit een goed doorgefokte stam, waarbij men vooral moet bedenken dat de ram "de halve stal" is en deze dus in alle opzichten goed moet zijn. Het fokken van konijnen is op zichzelf geen moeilijke bezigheid, maar bij de moderne konijnenfok, waar het gaat om het creëren van sportrassen, die aan hoge eisen moeten voldoen, is naast een zekere ervaring ook theoretische kennis een onmisbare voorwaarde.

 Je kan besluiten om grote, midden, kleine of dwergrassen te nemen.

 
                                                          wener wit met jongen

Voedsel

Konijnen eten alleen plantaardig voedsel. Het zijn herbivoren. Je kunt ook veel kant-en-klare voedselpakketten kopen in de winkel. Een nadeel van het gemengde voer uit de winkel is dat het konijn er de lekkerste dingen uithaalt en de rest laat staan. Hierdoor eet het konijn erg eenzijdig. Konijnen die zwanger zijn hebben minimaal twee keer zoveel eten nodig als normaal. Je moet ze altijd zoveel geven als ze willen. Naast droge brokjes vindt een konijn hooi ook erg lekker. Niet alleen hooi is belangrijk maar ook water heeft een konijn heel veel nodig. Gemiddeld drinkt een konijn een tiende van zijn lichaamsgewicht per dag. Verder vinden konijnen vers groenvoer erg lekker. Bijvoorbeeld: peentjes, andijvie, boerenkool, peer en appel.

 Ram of voedster

De mannelijke konijnen worden ram genoemd en de vrouwelijke konijnen heten voedster. Het uiterlijke verschil tussen beide konijnen ligt in de vorm van de kop en de rest van het lichaam. Bij de meeste rassen is de vorm van de kop iets breder en hij heeft iets dikkere wangen. De kop van de voedster is minder ontwikkeld en het lichaam van het vrouwtje is vaak wat langer. Verder zijn er ook nog wat karakterverschillen tussen beide konijnen. Normaal gesproken zijn de rammen wat feller. De voedsters zijn wat minder gauw boos. Alleen als ze drachtig (zwanger) zijn kunnen ze soms hard uitvallen.

                         
                                        Nest jonge konijnen pool wit van 1 week oud

 Verzorging

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok. Konijnen kunnen wel tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid, felle zon en vrieskou. Je kunt dus beter je konijn in de winter in een schuur zetten waar het niet zo koud is. Je moet het konijn nooit vanuit een koude schuur zo bij de warme kachel zetten want de kans is groot dat hij het dan niet overleeft.
Konijnen kunnen ook makkelijk binnen leven. De dieren zijn erg schoon en verspreiden geen nare luchtjes. Als je de kooi maar op tijd schoon maakt. Je kunt het konijn zelfs los laten lopen in de kamer als je de kamer maar konijnvriendelijk maakt. Dus elektriciteitsdraden en giftige kamerplanten aan de kant!
Konijnen zijn uitzonderlijk zindelijke dieren. Het is overbodig om ze in bad te doen. Je moet je konijn iedere week even borstelen. Dit is goed voor de bloedsomloop van het konijn en de oude haren worden verwijderd. De tanden van het konijn groeien altijd door en ze moeten dus af kunnen slijten. Het beste is veel hooi, hard brood en takken waarop ze kunnen knagen. Te lange tanden hinderen het konijn bij het eten. De nagels van het konijn moet je elke 2 a 3 maanden laten knippen door de dierenarts.

                        
                                            Hier een vierdelig hok van een fokker

Hoe moet ik mijn konijn optillen en dragen?

Heel vaak als mensen een konijn optillen doen ze dat verkeerd. De goede manier is het konijn met de rechterhand stevig vastpakken aan het rugvel achter de schouderbladen, tegelijkertijd met de linkerhand ondersteunen. Je moet het dan zo op je arm zetten dat een hand op de nek blijft rusten. Zo kun je een konijn altijd vastpakken. De foute manier is het konijn als een teddybeer onder de arm vast te klemmen. Het is heel gevaarlijk om het op deze manier te doen omdat je zo de ribben en de ingewanden van het dier in kan drukken. Als het konijn dan ook nog gaat spartelen, kan het uit je arm glijden en op de grond vallen.

 

                       

Dit is een pagina van de site:

 Pluimvee- en Konijnenfok Vereniging te Uithuizermeeden

Laatst bijgewerkt: Februari 2007

 Copyright © 2005-2016